Červenec 2010

Guerra Edizioni

5. července 2010 v 11:54 | ps |  Učebnice italštiny - Začátečníci/Mírně pokročilí A1-B1
Nakladatelství založené v městě Perugia roku 1883, specializované na výukový materiál italského jazyka pro cizince.
Materiál pro studenty, vyučující, podnikatele, kulturní instituce, asociace, veřejné i soukromé školy.

Nabídka

Didaktika
- jazykové kurzy
- gramatika
- jazykové schopnosti
- kultura a vzdělanost
- četba a literatura
- cizí řeči a slovníky
- zdroje pro výuku italštiny
- časopisy
- univerzitní materiály

Ostatní
- eseje, literární kritika, klasičtí autoři
- současná beletrie
- současná poezie
- poezie a próza v umbrijském dialektu
- memorialistika
- historie a biografie
- umění
- turističtí průvodci a texty o Umbrii


Cineteca Bologna

5. července 2010 v 11:05 | ps |  Film

Od roku 1995 samostatná kulturní instituce podporující (nejen) italskou kinematografii a její šíření. Od roku 1989 člen Mezinárodní federace filmových archivů FIAF a Asociace evropských cinematék ACE.

Archiv
- film, fotografie, písemné dokumenty, grafika, videohry, DVD, VHS
Přístupný komukoliv, kdo se zajímá o kinematografii či fotografii. Neustále doplňovaný o nový materiál získávaný od institucí, sběratelů, kritiků a autorů, kteří se rozhodnou svěřit svůj materiál cinetéce a poskytnout ho tak ke studiu a výzkumu.

Kino Lumière
Založené v roce 1984, se dvěma kinosály: sál Scorsese (175 míst) a sál Mastroianni (142 míst).
Unikátní struktura podporující šíření italské kinematografii ve všech svých klubech, jak restaurováním materiálů, které už nejsou ve stavu schopném projekce, tak projekcí filmů, které současná masová kinematografie nezná či ignoruje.
Vybavené moderní technikou pro promítání celuloidových pásek i videa, otevřené 7 dní v týdnu  za ceny dostupné každému (max. 7 Euro).
Kromě promítání nabízí i místo pro setkání s autory a semináře.
Sál Scorsese
Kinosál věnovaný premiérám nezávislých a krátkometrážních filmů a evropské produkci.
Sál Mastroianni
Kinosál pro mezinárodní filmovou tvorbu minulosti i přítomnosti, dokumentující historii kinematografie a filmu, promítání v původním znění s titulky.

Knihovna Renzo Renzi
Plíce bolognské cinematéky, místo pro studium filmových i fotografických sbírek a archivních materiálů.
- 38.000 svazků
- 1.100 titulů italských i zahraničních časopisů
- 18.000 audiovizuálních materiálů
- 200.000 kinoplakátů
- 1.500.000 fotografií
Součástí knihovny je i archív Charlieho Chaplina a studijní a archivní centrum P.P.Pasolini, dvou fondamentálních osobnostní kinematografie.

Festival
Visioni Italiane, 23.-.27. února 2011
To nejlepší z nezávislých krátkometrážních filmů italské produkce.

Výuka
Projekt Schermi e Lavagne
Kurzy teorie i praxe pro školy všech stupňů i pro vyučující, jak si osvojit tvorbu filmu od sepsání scénáře, přes animovaný film, po dokumentární snímky.
Výuka ve spolupráci mimo jiné s Università degli Studi di Bologna, Ibbi Italia (International Board on Books for Young People) a Europa Cinemas.

Adresa:
Cineteca di Bologna
Via Riva di Reno, 72 - 40122 Bologna
Tel.: (+39) 0512 194820
Fax: (+39) 0512 194821


Bookmark and Share

Le birre ceche - La lettera B

2. července 2010 v 15:14 | ps |  Kulinář
La lettera B dell'elenco di birre ceche:

Bernard
Sito web: www.bernard.cz
Birra ceca tradizionale, non pasterizzata, prodotta nella birreria Bernard a Humpolec.
Tipi:
- birra stagionata (Ležák) non filtrata, ambrata (4,7% VOL)
- birra stagionata (Ležák) non filtrata, scura (5,1% VOL)
- birra tradizionale chiara (3,8% VOL)
- birra tradizionale stagionata (Ležák) chiara (4,5% VOL)
- birra speciale chiara con la testa pesante "OX", chiara (5,8% VOL)
- birra non alcolica (0,5% VOL), chiara o semiscura

Budjovický Budvar
Birra ceca tradizionale storica fin dal dodicesimo secolo. Prodotta a České Budějovice porta il marchio IGP in lotta per il mantenimento del suo nome Budweiser con tanti altri paesi e istituzioni.
Tipi:
- birra stagionata (Ležák), chiara (5,0% VOL)
- birra tradizionale chiara (4% VOL)
- birra stagionata (Ležák), scura (4,7% VOL)
- birra non alcolica (0,5% VOL)
- Bud Super Strong, la birra speciale, forte (7,6% VOL)
- Pardál Echt, la birra chiara, stagionata (4,5% VOL)
- Pardál, la birra tradizionale, chiara (3,8% VOL)

Federazione Italiana dei Cinema d'Essai - Federace italských nezávislých kin

2. července 2010 v 13:59 | ps |  Film
Fice - Federazione Italiana dei Cinema d'Essai

Portál pro všechny příznivce nezávislého filmu. Novinky a zprávy ze světa experimentální kinematografie, novinky v kinech, recenze, akce a setkání, seznam nezávislých kin v Itálii, časopis vycházející jednou za dva měsíce.

Basilicata coast to coast

2. července 2010 v 13:49 | ps |  Film
Komediální příběh o putování skupiny muzikantů amatérů od pobřeží k pobřeží, napříč regionem Basilicata na jihu Itálie. Vzdálenost 120 kilometrů, kterou autem ujedete za hodinu a půl, se rozhodnou urazit pěšky, jen s koňským povozem. Pouť dokumentuje pro farní televizi objektivem mladá, znuděná novinářka, nejdřív z donucení, nakonec z vlastní volby. Jediný cíl: dorazit od pobřeží Tyrhénského moře na pobřeží Jónského moře za 10 dní na vlastní vystoupení na místní slavnosti.

Režie
Rocco Papaleo
Obsazení
Alessandro Gassman
Paolo Briguglia
Max Gazzè
Rocco Papaleo
Giovanna Mezzogiorno
Délka
105 min.

Itálie 2010, Eagle Pictures



Rarità culinarie - Formaggini di Olomouc

1. července 2010 v 15:11 | ps |  Kulinář
Da oggi, gli straordinari formaggini di Olomouc portano il marchio Identificazione Geografica Protetta. Dopo una lunga battaglia coi Tedeschi e gli Austriaci, Praga è riuscita ad affermare l'originalità del prodotto proveniente dalla Moravia, la parte est della Repubblica Ceca.

Formaggini di Olomouc
I formaggini di Olomouc sono un formaggio tenero stagionato, di colore giallo, con un odore molto forte e riconoscibile.
Grazie al loro basso contenuto di grassi sono molto idonei per l'alimentazione dietetica.

Origine e storia
I primi riferimenti a questi formaggini risalgono al Cinquecento, già rappresentando un piatto comune e molto diffuso nella regione di Olomouc, della Moravia settentrionale.
Nel 1872 furono premiati a Vienna durante l'esposizione mondiale.

Produzione
Gli "Olomoucké tvarůžky" oppure "Olomoucké syrečky" si producono dalla ricotta senza caglio con struttura friabile ed alta acidità. La ricotta viene sbricciolata e aggiunto il sale, la sostanza viene messa in contenitori e lasciata ad omogeneizzare senza l'ossigeno. Dopo alcuni giorni vengono aggiunti i componenti di fermentazione e le forme con la sostanza pronta vengono depositate nella camera di stagionatura. Lì prosegue la stagionatura a due gradi, finché non si ottiene il livello richiesto e i formaggini ottengono una superfice appiccicosa.

Museo e zone di produzione
I veri Olomoucke tvaruzky vengono prodotti dalla azienda A.W. spol. s r.o. a Loštice, circa 25 km da Olomouc. Lì si trova anche il museo. Una parte della esposizione la troverete a Vlastivedne muzeum a Olomouc.

Indirizzo dell'A.W. spol. s r.o.
Palackeho 4
789 83 Lostice
Repubblia Ceca
Indirizzo del museo
Muzeum olomouckych tvaruzku v Losticich
Palackeho 57/4
78983 Lostice
Repubblica Ceca

Il sito web qui.