Frittelle (sladké)

4. srpna 2010 v 16:23 | ps |  Kulinář
Nejdřív trochu informací
Frittelle jsou tradiční sladké smaženky připravované v zimě, v období karnevalu, to znamená po dobu pěti týdnů před Velikonocemi a na Velikonoce.
Mohou se připravovat i na slano.
Na sladko se pro vylepšení může přidávat rum.

Příprava
Několik variant receptů na jednoduchý smaženky, italsky frittelle:
-----
300 g mouky (hladká mouka, dá se použít i semolínová nebo z kaštanů)
190 ml mléka
1 vejce
15 g droždí
60 g másla
1l oleje (je ho potřeba dost, protože frittelle musí při smažení plavat)

Ve vlažné části mléka rozmícháme droždí. Necháme stranou.
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a máslo. Vše utřeme, zamícháme. Pak přidáme mléko s kváskem, zbylé mléko a nakonec mouku. Dobře promícháme a necháme asi 20 minut odstát.
Mezitím si rozehřejeme olej. Lžící odkrajujeme z těsta menší hrudky, který dáváme do rozpáleného oleje a smažíme je do zlatova. Stačí několik minut. Není jich po usmažení moc, takže klidně se dá připravit i dvojitá dávka. Nakonec se můžou posypat moučkovým cukrem.

Já jsem dělala smaženky z tmavý kaštanový mouky, tak byly po usmažení hodně tmavě hnědý až černý. Ze světlé mouky jsou krásně zlatý.
Moučkový cukr doporučuju až na vychladlý smaženky a jen na ty, který se budou právě jíst. Jinak se cukr rozpustí a druhý den už nebudou smaženky tak vzhledný.

-----
8 vajec + 2 žloutky
citron
100 g másla
300 gramů mouky (hladká)
1 vanilinový cukr
špetka soli
1/2 sáčku prášku do pečiva
100 g cukru
250 ml mléka
olej na smažení

Do hrnce nalejeme mléko, přidáme vanilinový cukr, normání cukr, kůru z citronu, špetku soli a máslo.  Pod hrncem zapneme plotnu a všechno dobře rozmícháme. Jakmile se mléko začíná skoro vařit, plotnu vypneme a nasypeme najednou všechnu mouku, prosátou s práškem do pečiva. Všechno pak zamícháme, musí se vytvořit ucelené těsto. Pod hrncem opět zapneme plotnu na minimum a mícháme těstem, dokud se na dně hrnce nezačně tvořit bílý povlak. Pak oheň vypneme a těsto necháme odpočinout. Po chvíli přidáme postupně všechna vejce, jedno po druhém, nejprve žloutky, pak celá vejce. Na konec z těsta odkrajujeme lžící malé bochánky, které dáváme do horkého oleje a smažíme dozlatova.

-----
280 g mouky (hladká)
20 g droždí
4 žloutky
50 g cukru
20 g másla
250 ml mléka
1 citron
30 g rozinek
2 lžičky rumu
špetka soli

Droždí rozpustíme s trochou mouky, cukru a mléka a necháme vzejít na teplém místě. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, cukr a citronovou kůru, špetku soli a nakonec vlažné mléko s kváskem. Dobře dlouze mícháme, přidáme rum a rozinky.
Lžící odkrajujeme bochánky a smažíme je v rozpáleném oleji do zlatova ze všech stran.
Ihned po usmažení je osušíme ubrouskem od přebytečného oleje a posypeme moučkovým cukrem.

A nakonec i nějaké to video s názornou ukázkou přípravy (v italštině). V ukázce říkají smaženkám tortelli, což je prakticky to samé. Jedná se o postup podle receptu s mlékem ohřívaným na plotně:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama